The Playscape- Children Community Centre儿童成长中心, Architecture, 2019 - Read more Hide text {{currentSlide}}/{{total}}

A refurbishment of an existing industrial complex in the north of Beijing, its original purpose being a facility including a station and silos for grain storage. Playscape promotes child development through movement, distortion of scale, a place for imagination to flourish. The iconography of the project becomes about the activity, movement and exploration of the environment.

 

Play is often the only period in a child’s life under their own control. Three architectural interventions make a stage for the children’s imagination; A Pipe Network, focuses on smaller Nook’s to test proprioception (body awareness). This circulation was arranged as a series or bridges and staircases. In 4 diameters; 2.3m (Main Circulation) 1.7m (Staircases) 1.3m (Children access) 0.8m (Slides) 0.4m (External Lighting). A Mounded landscape facilitates development equilibrium (Balance) and freedom of decision making. These Hills allow children to explore an undulating landscape, to decide their comfort in regards to height and transcending inclines at speed. These decisions a child could usually encounter in any landscape, however many inner city children are deprived of these experiences. Covered play was utilized under the topography. Roof Top Terraces present a vantage to overview the stage set and its possibilities. This journey poses a choice to children by embracing unorthodox routes. A full loop can be made and children can travel from the terrace to under the mound through slides which vary in height from 7m to 4.3m. The network impresses upon them alternative directions to goals, sometimes the second shortest route is more fun.